16 Eylül 2007 Pazar

Gündemde Su Var, Peki İçme Suyunuz Ne Kadar Asidik?

Yüksek sıcaklık, sulardaki kirlenme, su kesintileri gibi nedenlerle “hayat sıvısı” su ülke gündeminin önemli bir maddesi oldu. Kışın yağışsız geçmesi, örneğin tatil merkezlerinden Bodrum’a 3-4 kez yağmur yağması yaz için büyük korku yaratmıştı. Büyük şehirlerde barajların boşalmış olması, sonunda Ankara’daki su sıkıntısı ve kesintiler, ayrıca su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi her gün okuduğumuz korkutucu gelişmeler. İçme suyu tarafında ise sevgili Erkan Çelebi’nin ambalajlı su pazarının üç ayda %40 büyüdüğü yönündeki haberini de bugün okuduktan sonra sonunda ben de konuyla ilgili yazmaya karar verdim.
Gerçekten de içme suyu tüketiminde ciddi bir artış söz konusu. Ama maalesef bu kadar önemli bir konuda bilinç seviyemiz çok düşük. Aslında gerek gazetelerde ve diğer medya organlarında, gerekse de başvuru kaynaklarında içme suyunda nelere dikkat edilmesi gerektiği yer alıyor. Ama benim gördüklerim arasında çok önemli bir bilgi göz ardı ediliyor. O da suyun pH derecesi, yani ne kadar asidik olduğu!pH cetvelinde 0 aşırı asit iken 14 aşırı alkalidir, 7 ise asit ile alkalinin ortasındaki sınırdır. Kanımızın pH derecesi ortalama olarak 7,4′tür ve vücut bu değerleri korumak için ömür boyu durmaksızın çalışır. Basit mide rahatsızlıkları, mide kaynamaları, hazımsızlıklar, ötesinde ülser ve devamında mide kanserine kadar varan sağlık sorunlarının temelinde asit çok önemli rol oynar.
Asit birikiminin artması hastalanma olasılığını güçlendirir, stres yaşanmasına sebep olabilir. Kısır döngü olarak stres, salgılattığı hormonlar ile asit miktarını yükseltir, sıkıntı, mutsuzluk, çevrede egzos dumanı, pislik, sigara dumanları asit miktarını arttırır. Asit sağlık durumunun çok önemli bir belirleyicisidir, ama bu konu henüz toplumsal usta, bilinçte yerini almamıştır. Bu nedenle insanlar gün içinde litreye varan asit karışımları içmektedir!
Bu kadar önemli bir değişkenin içme suyu değerlendirirken hiç dile getirilmemesi ise oldukça düşündürücü. Eğer siz de ambalajlı içme suyu tüketiyorsanız lütfen şişenin başına gidin ve etiketteki pH değerine bakın, eğer 7′den düşükse siz vücudunuzdaki asit birikimini az da olsa arttırıyorsunuz. 2-3 ay önce bu konuya bizzat zaman ayırdığımda piyasada sadece Saka suyun pH seviyesinin 7′den yüksek olduğunu (8,1) görmüş ve de evde tükettiğimiz markadan vazgeçip hemen Saka almaya başlamıştım.
Saka su arınma odaklı programlar sunan detoks merkezleri ve benzer yerlerde de tercih edilen marka iken, Saka’nın gerek tanıtımlarında, gerek çağrı merkezinde, gerek web sitesinde bu önemli artısından, avantajından bahsetmeyişi beni şaşırtmaya devam ediyor.
Tabii bu yazı gündemdeki “su” yoğunluğunun üzerine yazılmış bir dikkat çekme çabası. Ama asit oranı yeteri kadar az olmayan su içtiğiniz için çok da endişelenmenize gerek yok, vücudunuz sürekli alkali tarafta kalmak için çalışıyor ve asidin etkisini kısmaya çabalıyor. Ama yine de alkali su içmek kendinize vereceğiniz bir hediye olacaktır. Tabii bundan önce de, asit içeriği çok yüksek olan kola gibi meşrubatların, ayrıca alkollü içkilerin tüketimini kısmanız gerekir, özellikle de mide rahatsızlığı çekenlerin başka bir seçeneği olmadığını bilmem söylemeye gerek var mı.

Hiç yorum yok: