16 Eylül 2007 Pazar

En Pahalı ADSL Hala Bizde; 4 Mbit Hız Neyimize, 4 Mb’lik hattımız var mı!


Geçen hafta Türk Telekom‘un ADSL fiyatlarında değişiklik oldu. Açılan davalar, yapılan itirazlar az da olsa etkisini gösterdi ve sonunda TT diğer İnternet servis sağlayıcı firmalara sunduğu toptan ADSL bağlantı ücretlerini düşürdü. Böylece diğer firmaların da kar marjlarının biraz açılması, daha rekabetçi fiyatlar ve paketler sunmaları mümkün hale gelecek. Ama mevcut Türk Telekom altyapısı üstünden mevcut düzenleme içinde yararlanan erişim sağlayıcıların TT’ye rakip olması imkansız, çünkü TT hem altyapının sahibi, hem de TTNet adı ile son kullanıcıya erişim sunuyor. Diğer servis sağlayıcılar ise TT altyapısının müşterileri olarak sadece bir “pazarlamacı” işlevi üstleniyorlar.
Şimdilik rekabetin bu boyutunu bırakıp son kullanıcıya yansıyan fiyatlara odaklanalım. TTNet ADSL tarife sayfasından görüldüğü üzere, kotalı bağlantılarda bir değişiklik yok, yine ADSL hat açtırmak için 29 YTL ödüyor, sonra da 4 GB kota için aylık 29 YTL, 6 GB’lık içinse hızınıza göre aylık 39 veya 49 YTL ödüyorsunuz. Kotasız (limitsiz tarifelerde) ise hız artışı var. 49 YTL’ye 1 Mbit/s, 69′a 2 Mbit/s, 89 YTL’ye ise 4 Mbit/s aylık erişim ücreti ödeniyor.Tarifeyi değerlendirmeden önce artık Türk Telekom’un bir kamu şirketi olmadığını, bu durumda kamuoyunun, bizlerin kurumun faaliyetleri konusunda daha az hatta çok az söz hakkı olduğunu kabul etmeliyiz. Ticaret ahlakına, rekabet kurallarına, tüketici haklarına aykırı davranışlar olursa bunları denetlemek ve düzenlemek ilgili bağımsız kurumların görevleri.Bu açıdan baktığımızda benim yorumlarım Türkiye’nin altyapısı, ülke olarak İnternet erişiminin önemini kavraması ve erişimi yaygınlaştırması ile ilgili, kısa vadede de her medya organında yer alan “ADSL’de indirim” haberlerinin okurları yanlış yönlendirmesini engellemek amaçlı.
Hala En Pahalı Genişbant Bizde
Bu açıklamalardan sonra yine TT’nin “indirim” derken insanlara aynı ücreti talep eden fatura göndermeye devam ettiğini, aynı ücrete daha yüksek hız sunduğunu görüyoruz. Mevcut durumda 2 Mbit/s hızda dahi DNS ve diğer teknik nedenlerle web sayfalarını gezmekte bazı anlar büyük sıkıntı yaşıyorken yeni tarifelerdeki hız artışı kaçımızı ilgilendiriyor? Kaçımız daha yüksek bir hız istiyor? Önemli olan teknik altyapıdaki sorunların çözülmesi.
Evet artık 2 Mbit sınırsız tarife daha ucuza alınabilir ama müşterilerin de gidip tarife değişikliği için başvurması gerekiyor. İşte bu noktada tüketicideki atalet, ya da yüksek hızı bir süre deneme arzusu tarife değiştirmeyi geciktiriyor, bu durumda da indirim çok az tüketiciye yansıyor.
Daha da önemlisi, bugün Türk ADSL kullanıcılarının yaklaşık %85′i en ucuz tarifeden bağlantı alıyor. Yani 29 YTL’lik 4 GB kotalı erişimi tercih ediyor. Ve işte ADSL gelirlerinin çok büyük kısmını temsil eden bu tarife seçeneğinde 1 kuruş bile indirim yok! Yani yine milyonlarca kişi ADSL için aynı ücreti ödeyecek! (Ayrıca 29 YTL’lik tarifenin dengesiz kotasını ve fiyatını, kotanın yarım günde dolabileceğini Nisan ayında yazmıştım, bu yazının sonundaki “İlgili Yazılar” başlığından bulabilirsiniz.)
Dünyada eşi olmayan %85′lik en ucuz tarife tercihinin nedeni Türk insanının satın alma gücüne göre çok pahalı olan aylık erişim ücretleri. Alttaki tablodan da görüleceği üzere OECD ülkelerindeki en düşük geniş bant erişim ücretleri alt alta dizildiğinde Türkiye açık ara sonuncu. Tablonun satın alma gücü paritesine (purchasing power parity) göre düzenlendiğini, yatay eksendeki birimlerin logaritmik arttığına da dikkatinizi çekerim. Satın alma gücü paritesini çok sade açıklamak gerekirse ülkeler arasında belli bir ürün grubunun değerini eşitledikten sonra çıkan endeks diyebiliriz. Bu yöntemle döviz kurunu çevirmekle yetinmiyor, bir Türk’ün ekmek almak için elden çıkardığı gelirinin miktarı ile bir Fransız’ın aynı harcamasının gelirinde ne kadar yer tuttuğunu da anlayabiliyoruz.

Bakır ve İnternet Altyapısı 4 Mbit’e Hazır mı
Gelelim yeni tarife ile sunulmaya başlanan 4 Mbit/saniyelik aylık 89 YTL’lik seçeneğe. 4 Mb/s hız Türkiye’de sunulan en yüksek geniş bant hızı ama gerek bakır telefon hattı altyapımız gerekse de İnternet bant genişliğimiz bu hızı destekliyor mu bu büyük bir soru işareti. Zaten bu nedenle tarifede “4 Mb/s” denmiyor, “4 Mb/s’ye kadar” ifadesi kullanıyor. Bugün bakır hatları en iyi durumda olan yerlerde bile gerek binalar, gerek kabloların durumu, gerekse de santraller nedeniyle 4 Mbit hizmet almak imkansız. Örneğin İstanbul’da, yeni ve telefon hattına zarar vermemiş genç bir binada oturmama rağmen telefon hattım 4 Mb hızı kalıcı olarak koruyamıyor. Hat özelliklerimi kontrol ettiğimde bazı durumlarda 4,5 Mb/s görsem de çoğunlukla hattımın erişebileceği en yüksek hız 3680 Kb/s yani 3,6 Mb/s download ve 596 Kb/s upload olarak görülüyor. Bu durumda 4 Mb hız tarifesini seçmek benim durumumdakiler için pek de mantıklı olmuyor.

İstanbul’un semtlerinde bu kadar değişik sonuçlar alırken bina durumu ve pek çok diğer dış faktörden olumsuz etkilenen, incelen, zarar gören telefon hatlarının ne kadar hızlı DSL bağlantısı verebileceği de soru işareti. İş, yolculuk, tatil nedeniyle pek çok bölgede telefon hatlarından İnternet’e çıkmış biri olarak, özellikle kırsal bölgelerde hat kalitesinin ne kadar sorunlu olduğunu da gördükten sonra, Türkiye’nin yavaş yavaş bu konuda sınırlara geldiği uyarısını yapabilirim.
Dünya DSL2 ve farklı XDSL uygulamalarla 24 Mb/s gibi hızlara erişirken, yeni teknolojilerle bunlar da aşılırken gerek bakır gerekse de ülke İnternet altyapısının gözden geçirilmesi gerekiyor. Aksi durumda sınıra yaklaştığımızı söyleyebiliriz. Sınırın yavaş tarafında kalmak da uzun vadede bizi zararlı çıkaracaktır, bilmem söylemeye gerek var mı!

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , ,

Hiç yorum yok: