16 Eylül 2007 Pazar

Santralİstanbul Artık Sanat ve Bilgi Üretecek


1911′de kurulup 1983′te kaderine terk edilene kadar İstanbul’a elektrik sağlayan Silahtarağa Santrali çeyrek yüzyıl sonra tekrar İstanbul için üretmeye başladı. Bu sefer sanat ve bilgi üretimine ev sahipliği yapacak olan Santral, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Santralİstanbul adlı yeni kampüsüne dönüştü.

İstanbul gibi büyük ve kalabalık bir şehirde “şehir üniversitesi” kavramının uygulamaları apartmanlarda ÖSS dershanelerinin bir kopyasından öteye geçmekte zorlanırken böylesi bir açılımın önemi büyük. Geçmişimiz, mevcut meşguliyetimiz ne olursa olsun bu büyük şehre bakıyor ama sunabileceklerini görmüyoruz. Şehir merkezine bu kadar yakın, bu kadar büyük ama şaşırtıcı derecede unutulan mekanların olması bu hakkını vererek yaşamadığımızın bir göstergesi!

İstanbul Bilgi Üniversitesi‘nin eğitim misyonu bir yana şehir üniversiteciliği alanında yaptığı atılımlar bile varlığını anlamlandırır değerde. Santralİstanbul sadece bir üniversite kampüsü değil. Elektrik santralinin önemli bir bölümü korunarak enerji müzesine dönüştürüldü. Tesisin diğer alanları da el verdiğince sanatsal çalışmalara ev sahipliği yapmanın ötesinde bir galeri olarak da şehir kültürüne katkıda bulunacak.
Geçen Cumartesi günü açılışına gittiğim Santral gerçekten de heyecan vericiydi. Açılış sergisi olan “Modern ve Ötesi” Şubat 2008 sonuna kadar gezilebilir. Özellikle İstanbul Bienali‘nin sürdüğü bu günlerde Santralİstanbul’u ziyaret etmek daha da anlamlı olabilir, çünkü Bienal’in bir ayağı da orada.
Açılış gecesi ise Santralİstanbul’un bu etkileyici hikayesinin önemini ve İstanbul Bienali’nin artık uluslararası alanda ne kadar saygı gördüğünü anlamamı sağladı. Gecede pek çok yabancı sanatsever, turist harika bir ışık gösteri izledi, akşam 9′da resmen açılan enerji müzesine akın etti.

Santral Eyüp’de, Haliç kıyısında yer alıyor, Miniaturk ve R. Koç Müzesi’ne yakın olduğunu düşünürsek bölgenin zenginleştiğini mutlulukla söyleyebiliriz.

1 yorum:

H. Cihan Salim dedi ki...

Merhaba Hakkı Bey;
Ben Cihan Salim. Bana hcsalim@rocketmail.com adresinden ulasabilir misiniz bir zahmet?
Tesekkurler, saygilar...